
Bahan-bahan:
500g mee kuning
10-12 biji cili kering (Rebus&kisar)
3 ulas bawang putih (kisar)
2 biji bawang merah (kisar)
1 inci halia (kisar)
½ cawan udang kering (tumbuk/kisar sampai lumat)
300g udang
200g isi ayam (dipotong nipis)
Sawi (ikut suka)
Kobis (ikut suka)
3 - 4 cawan air rebusan udang
2 biji telur ayam
Garam secukup rasa
sedikit gula
Minyak untuk menumis
Sedikit cili, daun sup, bawang goreng dan tauhu (jika suka)
Cara-caranya: Tumis semua bahan yg telah dikisar dengan sedikit minyak didalam kuali. Jangan sampai garing. Masukkan sayur, udang, ayam dan air rebusan udang. Biarkan kuah mendidih sehingga pekat. Dan boleh dihidangkan.
*Masukkan mee kuning jika mahu mkn sahaja.
0 comments:
Post a Comment