RSS

Wednesday, December 30, 2009

Pajeri Nenas

Bahan-bahan:
1/2 biji Nenas (belah 2 or 4)
1/2 biji kelapa or 1 paket serbuk santan (2 cawan santan pekat
& 2 cawan santan cair)
1 inci halia (dihiris)
2 biji bawang besar (dikisar)
2 ulas bawang putih (dikisar)
1 sudu udang kering
2 sudu kerisik
3 sudu rempah pajeri or rempah kari (daging/ikan)
1 sudu cili kering
1 batang serai
1 ketul kayu manis
1 ketul bunga lawang
sedikit jintan manis & jintan putih
sedikit minyak
sedikit gula
sedikit garam

Cara-cara:
1. Masukkan sedikit minyak dan tumis bebawang, halia, kayu manis, bunga lawang dan jintan sehingga garing.
2. Masukkan cili kering dan rempah gaul dengan sedikit air dan gaul hingga naik minyak.
3. Masukkan nenas dan biar ia mendidih.
4. Kemudian masukkan santan cair, kerisik, serai, gula dan garam kacau hingga sebati.
5. Masukkan santan pekat, kacau sehingga kuahnya pekat dan naik minyak dan biarkan ia mendidih.

0 comments:

Post a Comment