RSS

Tuesday, December 22, 2009

Laksa Sarawak

Bahan-bahannya:
1 Paket Perencah laksa (HJ.MANAN-made in Sarawak) -utk 6 org mkn
500 g udang
2 ketul dada ayam
1/2 biji kelapa (ambil santan)
2 batang serai
200 g tauge
3 biji telur
Daun ketumbar
1 Paket Mi Hoon
Sedikit Garam

Penyedian Kuah:
Rebuskan udang (kulitnya sekali) dan ayam ke dlm 2 liter air. Setelah masak keluarkan udang dan ayam dari air rebusan. Masukkan perencah laksa serta serai ke dalam air rebusan dan dikacau dgn api pelahan sehingga mendidih. Masukan pati santan (secukup lemak) dan garam biar ia mendidih dan padamkan api.

Penyedian Bahan:
Celur tauge dan mihun dgn air panas, potong atau carik isi ayam kemudian pukul telur dan digoreng dadar, kemudian hiris halus2.

Cara hidang:
Masukkan mihun ke dlm pinggan, letak tauge, telur, isi ayam, udang dan daun ketumbar diatas mihun. Masukkan kuah dan hidangkan.

0 comments:

Post a Comment