RSS

Saturday, December 12, 2009

Masak Lemak Cili Api

Bahan-bahan:
2-3 ekor Ikan Talapia/ Keli
7-10 biji cili api (dikisar)
2 biji bawang besar (dikisar)
1 inci kunyit hidup (dikisar) kalu xde serbuk kunyit pun ok...
1/2 biji kelapa (ambil santan pekat 2 cawan, santan cair 1 cawan)
2 helai daun kunyit (dihiris halus)
2-3 hirisan asam keping
1 batang serai (diketuk)
sedikit garam

Cara-cara:
1. Goreng ikan sehingga masak dan ketepikan.
2. Masukkan semua bahan kecuali santan pekat.
3. Kacau semua bahan tadi sehingga mendidih, pastikan sentiasa kacau supaya tidak pecah minyak.
4. Masukkan santan pekat, kacau perlahan-lahan, masukkan ikan dan apabila mendidih tutupkan api
.

0 comments:

Post a Comment