RSS

Friday, December 18, 2009

Sambal Udang Petai



Bahan-bahan:
1 mangkuk udang saiz sederhana (15-20 ekor) (udang kecik pun xpe..)
2 biji bawang besar (telah dikisar)
1 ulas bawang putih (telah dikisar)
2 sudu besar cili kering (telah dikisar)
2 sudu air asam jawa
1 sudu sos cili
1 cawan air
sedikit gula
sedikit garam
sedikit minyak
Petai secukup rasa ( xkira berapa byk suka, buang kulit tau)

Cara-caranya:
1. Panaskan kuali dan tuangkan minyak masak.
2. Masukan udang, goreng sehingga 3/4 masak hingga keluar air udang. kemudian asingkan udang.
3. Tumiskan bahan yg telah dikisar tadi sehingga naik bau.
4. Kemudian masukan air asam jawa, sos cili, air dan petai.
5. Letakkan garam dan sedikit gula dan biar sehingga ia mendidih, kemudian tutup api dan boleh dihidangkan.

0 comments:

Post a Comment